dissabte, 19 d’abril del 2014

Mones de Pasqua

Molts anys enrere durant la Setmana Santa als forns de pa dels pobles anaven per torns les mestresses de casa a fer els pans de pessic per les mones de Pasqua. Jo me'n recordo bé. Agafàvem les galledes o els cubells, les paelles, els batidors per als rovells i per les clares, tot es feia a má. També tots els ingredients, els ous, el sucre, el llevat, la farina ja ens la venia la fornera.
Feiem la pasta tota d'una vegada si eren 3, 4 o 5 dotzenes d'ous i quan estaba llesta ho repartíem per les paelles que voliem omplir. Recordo que la mestressa del forn al final ens cobraba la farina que havíem necesitat i per coure les mones ens cobraba un tant per cada ou que havíem utilitzat.
Després de passar la tarda al forn junt amb les altres families del poble que coincidíem el mateix dia tornavem a casa contents amb uns pans de pessic fantàstics.
Ara és ben diferent, tenim uns aparells elèctrics i uns forns que ens faciliten molt la feina i ens queden també molt bé. Però aquella convivència que hi havia abans era molt entranyable.
A casa nostra sempre col-laborem tots fent conjuntament les mones de tota la familia.
Aquest any hem fet 7 mones.


Ingredients per als pans de pessic:
  • 48 ous
  • 1.600 kg. de farina
  • 1.600 kg. de sucre
  • 10 sobres de llevat
  • 1 cullerada sopera de llet per cada ou

Ingredients per la guarnició:
  • 1 kg. de gelatina d'albercoc
  • 750 gr. de fruita confitada (cireres, meló, síndria, taronja)
  • licor Calisay
  • 300 gr. de coco ratllat ( també pot ser granet d'ametlla)
  • 500 gr. de mantega
  • 8 cullerades soperes de sucre
  • figures de xocolata (ous, animalets, pilotes, cotxes)
  • 300 gr. de xocolata per fondre


Comencem fent els pans de pessic un a un, de 6 o 9 ous depenent de la paella que vulguem omplir.
Remenem els rovells amb el sucre i la llet fins que es faci una massa espessa.
Seguidament en un altre bol muntem les clares a punt de neu.
En el bol dels rovells afegim la farina i el llevat corresponent i tamizat. A continuación suaument hi posarem les clares muntades i remenarem bé.
Posem la pasta al motlle i enfornarem amb el forn precalentat a 190º.
Les de 6 ous les courem durant 40 minuts i les de 9 ous uns 50 minuts.
Sempre ho comprobarem punxant amb un pal de broqueta per veure si esta ben cuit.
Quan les vulguem guarnir les obrirem pel mig i ruixarem les dues parts amb una mica de licor Calisay.


 

Untem la part de baix amb una capa de gelatina i tapem.
A continuación amb un pinzell untem tot el costat del pa de pessic també amb la gelatina i seguidament hi enganxem el coco ratllat o l'ametlla.


 

Al damunt de la mona hi posarem una capa més generosa de gelatina, podrem posar les figures de xocolata i distribuir la fruita com més us agradi, sempre deixant els espais on hi vulguem posar la mantega.


 

La mantega la podem muntar també amb les varilles eléctriques fins que ens quedi ben cremosa.
Amb una mànega pastissera farem rosetes, cordons o el que us vingui de gust.


 

La mona que veureu de xocolata está feta igual que les altres només que hi he fet la cobertura desfent la xocolata al bany maria i tirant-la pel damunt.


 

Aquestes son les mones que sempre he vist fer a la meva mare i sempre les hem adornat igual
.

 
 
 
 
 
 
 
 

Quan era petita en comptes de figures de xocolata hi posavem una pera confitada o un ou de gallina que el feiem bullir amb les pells marrons de la part de fora de les cebes i així ens quedaven d'un color granate molt bonic.
Espero que us agradin i Bona Pasqua.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada